انتخاب متخصص ارتودنسی
یکی ازسوالاتی که ذهن بیماران جویای درمان ارتودنسی را درگیر می کند یافتن دکتر متخصص خوب در این زمینه می باشد. امروزه وظیفه ی ارتودنتیست ها فقط ردیف کردن دندان ها نیست. بوجود آوردن یک لبخند زیبا نیازمند توجه به مسایل بسیاری است که یکی از آنها ردیف بودن دندان ها است. متخصص ارتودنسی بجای فکر کردن ساده به اینکه دندان ها را ردیف کند باید به ایجاد لبخندی فکر کند که بتواند اعتماد به نفس و جذابیت بیشتری را برای کودکان، نوجوانان و بزرگسالان فراهم نماید همچنین باید به این نکته توجه داشته باشد که درمان ارتودنسی انجام شده باید بتواند مزایای مادام العمر و فرصت های بیشتری برای بیمار فراهم نماید.
ارتودنتیست ها باید در زمینه رشد و تکامل دندان و صورت تخصص و دانش کافی داشته باشند. متخصص ارتودنسی واقعی کسی است که بعد از اتمام دوره ی دندانپزشکی و اخذ درجه ی دکترای عمومی در رشته ی دندانپزشکی ، در امتحان دوره ی تخصصی شرکت نموده و با کسب بالاترین نمره در این امتحانات در دانشگاه های معتبر به مدت 3تا 4 سال دوره ی تخصصی را می گذراند. و در طی این دوره با فرایند رشد و تکامل ، علوم مرتبط با حرکات دندان ، تشکیل استخوان و کار با استخوان آشنا شده و درنهایت با شرکت در امتحان جامع بورد تخصصی وارد حوزه ی درمان و آموزش می شود. بالاترین سطح علمی در این رشته افراد متخصص ارتودنسی دارای بورد تخصصی هستند. این افراد معمولاً فقط به درمان ارتودنسی مبادرت می کنند. توجه داشته باشید که افرادی که فقط درمان ارتودنسی انجام می دهند همیشه نمی توانند متخصص ارتودنسی باشند. متخصصین واقعی در مهر نظام پزشکی خود کلمه ی متخصص ارتودنسی را قید نموده و عضو انجمن ارتودنتیست های ایران هستند که در سایت انجمن ارتودنتیست های ایران اسامی آنها قابل مشاهده است. همچنین صحت و سقم ادعاها را با بررسی و جستجوی پزشک در سایت سازمان نظام پزشکی می توانید کشف کنید.
برای بررسی اولیه مشکل ارتودنسی خود یا فرزندتان بهتر است به جای مراجعه به دندانپزشک یا متخصص دندانپزشکی اطفال به متخصص ارتودنسی مراجعه نمایید. پیشنهاد انجمن های ارتودنسی این است که همه ی کودکان بایستی در سن 7 سالگی توسط یک متخصص ارتودنسی معاینه شوند. تشخیص اولیه ی مشکل ارتودنسی مثل کجی دندان ها، از دست رفتن زود هنگام دندان های شیری ، پوسیدگی دندان های شیری، مشکلات رشدی، انحراف پیدا کردن فک درهنگام بستن فک و…. ممکن است منشاء مشکلات شدیدتر در آینده باشد. در این موارد کشف مشکل و پیروی از دستورات متخصص ارتودنسی درمان های بعدی را آسان تر می کند. چیزی که متخصصین ارتودنسی به آن اعتقاد دارند این است که فرایند رشد و تکامل بطور صحیح پیش برود.
تفاوت های بین دندانپزشک و متخصص ارتودنسی
اگرچه برخی دندانپزشکان به شیوه ی درمان ارتودنسی و گذاشتن براکت روی دندان بیماران خود می کنند توجه به این نکته بسیار مهم است که در واقع روش کار ارتودنتیست این گونه نیست. در واقع تنها یک متخصص ماهر و با تجربه در تشخیص، پیشگیری و درمان ناهنجاری های دندانی و فکی می باشد.
دندانپزشک که اغلب از عنوان “جراح دندانپزشک” روی تابلو مطب خود سود می برند، با گذراندن دوره ای شش ساله و کسب مدرک عمومی پزشکی قادر به انجام تمامی اعمال دندانپزشکی البته به جز موارد پیچیده اختلالات دهان و دندان و درمان مشکلات دندانی فکی می باشد. از آنجا که رشته دندانپزشکی سیزده شاخه تخصصی دارد، درمان پرونده های های پیچیده حتی ترمیم و عصب کشی و ناراحتیهای عمیق تر لثه نیز در حوزه درمان متخصصین این رشته ها قرار دارد. این در حالی است که درمان ناهنجاریهای دندانی فکی از جمله ردیف نبودن دندانها از ابتدا در سیطره آموزه های دندانپزشک عمومی نمی باشد. متخصص ارتودنسی دندان پزشکی است که پس از اتمام دوره شش ساله دندانپزشکی عمومی و قبولی در امتحان رزیدنتی با کسب بهترین نمره ها در قیاس با دیگر رشته ها و ستوه تخصصی موفق به ورود به یک دوره آکادمیک آموزش سه ساله در زمینه درمان مشکلات دندانی شده است و بجز درمانهای ارتودنسی و ارتوپدی های دندانی فکی، درمانهای عمومی مانند ترمیم، پروتز و … انجام نمیدهد.