بهطور طبيعي دندان شما بايد به اندازهاي از هم فاصله داشته باشد كه بتوانيد يك نخ دندان از لاي آن رد كنيد. در برخي افراد اين فاصله بيشتر از يك نخ دندان و شايد به اندازه يك سانتيمتر باشد. دلايل مختلفي براي بروز اين مشكل ميتوان در نظر گرفت. اولين و مهمترين علت آن ژنتيك است؛ يعني ممكن است، شما ژن فك بزرگ را از يكي از والدين و ژن داشتن دندانهاي ريز را از يكي ديگر از والدين به ارث برده باشيد و درنتيجه فاصله زيادي بين دندانهايتان ايجاد شود.
نداشتن برخي دندانهاي انتهايي، همچنين بيماريهاي لثه هم ميتواند علت ايجاد فاصله بين دندانها شود. دکتر زرگرینژاد دو روش تهاجمي و غيرتهاجمي براي بستن فاصله بين دندانها معرفی میکند. روش غيرتهاجمي استفاده از ارتودنسي است كه تقريبا ميتوان گفت از ميان راههاي موجود بهترين شيوه است. در روش تهاجمي نياز به تراش دندان است كه گاهي تمام دندان بايد تراش بخورد و گاهي تراش خوردن يك طرف از آن كفايت ميكند.
1.در بچه ها ، بعد از رویش دندانهای شیری ، دیگر سایز دندانها عوض نمیشود ولی به مرور فک آنها بزرگ می شود و به همین علت فاصله بین دندانهای شیری ، بویژه فاصله دندانهای جلو در دندانهای شیری امری طبیعیست.
2. اختلاف سایز بین فک و دندانها ، حتی در بزرگسالان هم یکی از علل شایع فاصله بین دندانی است.بویژه در دندانهای لترال ( پیشین) بیمار.
3. فرنوم لب بالا که گسترش بیش از حد تا روی ریج فکی پیدا کرده. و معمولا عامل فاصله دندان جلو میباشد.
4.عادتهای اشتباه افراد؛ مثل مکیدن انگشت شست که یکی از علل شایع هل دادن دندانها و فک فرد به جلو و ایجاد یک مشکل دنتواسکلتال جدی میشود که از نمودهای آن فاصله افتادن بین دندانهاست.
5. رفلکس بلع اشتباه نیز میتواند یکی از علل ایجاد فاصله بین دندان ها باشد. به این معنا که اگر فردی به جای برخورد نوک زبان به کام در هنگام بلع، نوک زبانش به دندانهای جلو فشار بیاورد، به مرور فاصله بین دندانهای جلوی او مشهود میشود.
6. مشکلات پریودنتال ( بیماریهای لثه) ، یکی از علل ایجاد فاصله بین دندانی است.چرا که به مرور لثه ها و استخوان نگهدارنده دندان از بین میرود و اگر به داد آن نرسیم دندانها لق شده و از جای خود تکان میخورند و بمرور بین دندانها فاصله می افتد.
به طور کلی،فاصله دندانها را میتوان با کمک روشهای پیچیده ارتودنسی، عمل جراحی و حرکت دندانها با استفاده از ابزارهای خاص درمان نمود. اما دندانپزشک قبل از شروع درمان فاصله دندانها باید وضعیت دندانها را ارزیابی کرده و عوامل زیر را در نظر بگیرد:
وضعیت لبههای دندان با توجه به خط وسط (شرایط خاص)
وضعیت دندانهای آسیاب و شکل آنها
میزان فاصله بین دندانها
نحوه درمان فاصله بین دندان ها
1. درمان فاصله بین دندان با درمان اورتودنسی: در مواردی که بهم ریختگی شدید دندانی وجود دارد و ترتیب دندانها هم مرتب نیست طبعا ارتودنسی دندانهای فاصله دار درمان موفقی است.
2. اگر فرنوم بلند ، علت فاصله افتادن بین دندان ها ست؛ در صورتی که در سنین پایین جراحی فرنکتومی انجام شود ، دندانها به جای خود بر می گردند و این امر خود باعث درمان فاصله بین دندانها بصورت خودبخود میشود.
3. اگر علت فاصله بین دندانی ، بیماریهای پریودنتال باشد، قطعا ابتدا باید مشکل لثه شما بر طرف شود و بعد دندانها با توجه به شرایط آنها یا اورتودنسی میشوند ، یا با درمانهای ونیر کامپوزیت و یا لمینیت سرامیکی و یا روکش کردن دندانها ، به پر کردن فاصله دندانها بپردازیم.
4. در مواردی که سایز دندانها کوچک است، برای بستن فاصله بین دندانها میتوان از روشهای ونیر کامپوزیتی یا لامینت دندانی و یا روکش دندانها استفاده کرد.